- ליקופן הוא הפיגמנט המעניק את הצבע האדום לעגבניות. הוא שייך למשפחת הפיגמנטים המכונים קרוטנואידים.
- הליקופן אינו מיוצר בגוף האדם, ומגיע לגופנו ממזונות צמחיים שמכילים אותו.
- הליקופן מוכר כנוגד חִמצון ונוגד דלקת רב עוצמה.
- 80% מצריכת הליקופן בעולם המערבי מגיעה מעגבניות ומוצרי עגבניות. ניתן לקבל ליקופן גם מפלפל אדום, אבטיח, פפאיה, אשכולית ורודה וגויאבה ורודה.
- בעגבניות ליקופן מסוג LRT, בהן יכין עושה שימוש, יש פי 3 ליקופן בהשוואה לזנים אחרים של עגבניות.
- טיפול בחום – בישול או שימור עגבניות, מעלה את הזמינות של הליקופן בגוף האדם.
- הליקופן מסיס שומן, על כן ספיגתו בגוף תעלה בנוכחות מזון שומני. ההמלצה היא לצרוך עגבניות ומוצרי עגבניות עשירים בליקופן בנוכחות מֶדיה שומנית, כגון שמן זית, טחינה גולמית מלאה או אבוקדו.
- אין המלצה רשמית לכמות צריכת ליקופן, אבל המחקרים מציינים צריכה יומית של בין 10 ל-20 מ"ג ליקופן.
- מוצרי יכין 'רסק 100% טבעי יותר ליקופן' ו'פולפה* 100% טבעי יותר ליקופן- הם מקור תזונתי מצוין ועשיר בליקופן. הם מכילים אך ורק עגבניות, ללא תוספת סוכר או מלח.
בנוסף, הם אוחזים בתו הירוק של משרד הבריאות לעידוד תזונה ים-תיכונית מזינה ומגוונת, החשובה לקידום אורח חיים בריא ובריאות מיטבית. - כמה ליקופן מצוי במאכלים שאנו אוכלים?
- עגבנייה טרייה (לא גדולה): כ-3.2 מ"ג
- חצי אשכולית אדומה: כ-1.4 מ"ג
- 4 עגבניית שרי רגילות: כ-3.15 מ"ג
- 2/3 כוס קוביות אבטיח: כ-4.5 מ"ג
- קופסה קטנה רסק 100% עגבניות 22Bx: כ-13 מ"ג
- קופסה קטנה רסק 100% עגבניות ליקופן 22Bx: כ-60 מ"ג
- פולפה 100% עגבניות: כ- 5.2מ"ג
- פולפה 100% עגבניות ליקופן: כ-19.8 מ"ג
*פולפה = עגבניות חתוכות למרקם עדין.